chapter05.jpg

Podvodna arheologija


Prilikom priprema za povlačenje njemačkih snaga iz Šibenika i okolice (operacija kodnog imena „Wikinger“), 25. listopada 1944. godine u zračnom bombardiranju njemačkih brodova na maskirnom vezu u kanalu Sv. Ante od strane savezničkih zrakoplova pogođen je torpedni čamac S-158.


stuka_blog

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, predvođeni Igorom Miholjekom i Zoranom Delibašićem iz Ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba te Davorom Purićem iz Vojnog muzeja MORH-a, na jednom su od lokaliteta s južne strane otoka Žirja prilikom rutinskog pregledavanja podmorskih pozicija otkrili izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 »Stuka« iz Drugoga svjetskog rata. Avion je bez motora, no izuzev toga potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače.


Na dubini od 39 metara u Šibenskom je kanaluSv. Ante otkrivena olupina njemačkog ratnog broda Schnellboot S-158, potopljenog tijekom savezničkog bombardiranja njemačke flote u listopadu 1944. godine. Nakon 70 godina brod je ostao vrlo dobro sačuvan, a oko njega nalaze se sanduci s municijom, što pokazuje da je lokalitet dosada bio nepoznat.


molunat_blog

Nakon što je 2012. godine pronalazak brončanog topa u sjevernoj uvali Molunta u Konavlima prijavio Zoran Delibašić iz ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba, Hrvatski je restauratorski zavod angažiran za provođenje istraživanja i vađenje topa iz mora.


sv_pavao_blog

Kod pličine Sv. Pavao u mljetskom akvatoriju otkriveno je 2006. bogato podmorsko nalazište. Na dubini od četrdesetak metara pronađeni su izvrsno očuvani ostaci novovjekovnog brodoloma, među kojima i osam brončanih topova te rasuti ulomci keramičkog posuđa, stakla i predmeta od metala. Ustanovljeno je da je riječ o trgovačkom brodu iz 16. stoljeća koji je prevozio vrlo luksuzan trgovački teret na trasi između istočnomediteranskih trgovačkih luka i Venecije. Iduće godine djelatnici Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda započeli su prvu od dosadašnjih pet kampanja istraživanja koje upotpunjuju sliku o okolnostima brodoloma te o proizvodnji, ekonomskim prilikama, trgovačkim plovnim putovima i opasnostima plovidbe u nemirnim vremenima cinquecenta.


amfora_blog

Nekoliko fragmenata antičkih amfora tipa Spatheion pronađeno je u lastovskom akvatoriju, na nalazištu pokraj otoka Prežbe. Taj tip amfora čvrste, jarko crvene keramike, vretenastog tijela i malih ručki proizvodio se od 4. do 7. stoljeća na području današnjeg Tunisa. Zbog njihove rijetkosti na našim prostorima, od pronađenih fragmenata rekonstruirana je jedna amfora.

Go to top