chapter09.jpg
stuka_naslov

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, predvođeni Igorom Miholjekom i Zoranom Delibašićem iz Ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba te Davorom Purićem iz Vojnog muzeja MORH-a, na jednom su od lokaliteta s južne strane otoka Žirja prilikom rutinskog pregledavanja podmorskih pozicija otkrili izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 »Stuka« iz Drugoga svjetskog rata. Avion je bez motora, no izuzev toga potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače.

I ove je godine, tijekom vikenda od 12. do 14. rujna, u organizaciji Željka Šižgorića, upravitelja Braniteljske zadruge Ruža Hrvatska, na otoku Žirju tradicionalno obilježena obljetnica Šibenske bitke iz Domovinskog rata »Žirjanski dani ponosa i slave 2014«. Obljetnica je obiježena skromnije nego prethodnih godina zbog katastrofalnih vremenskih uvjeta koji su nanijeli velike materijalne štete priobalju i otocima Šibensko-kninske županije. No tom je prilikom ipak izvršeno nekoliko planiranih zarona u podmorje Žirja, u organizaciji Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

Uz već poznate lokalitete bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija, na koje je bila upozorila ribarska zajednica. Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 »Stuka« iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nedvojbeno otkinuo prilikom udara u vodu, no izuzev toga je potpuno čitav i u vrlo dobru stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini.

Uz »Leteću tvrđavu« B-17 kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u hrvatskom podmorju koji je pronađen praktično čitav. Vrijednost tog nalaza u svjetskim okvirima podcrtava činjenica da su od ukupno 5.709 proizvedenih sačuvana samo dva zrakoplova ovog tipa, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene – i izložene – dvije olupine Ju 87 u znatno lošijem stanju od žirjanskog Junkersa.

Prema dostupnim povijesnim podacima najvjerojatnije je posrijedi Ju 87R-2 talijanskoga ratnog zrakoplovstva koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u travanjskom ratu 1941, te se morao prisilno spustiti na površinu mora.

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu triju talijanskih zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo) 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno hidroeskadrilu Jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca u blizini Šibenika. Tom prigodom dva su Ju 87 pogođena. Jedan se od njih srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 je zbog zadobivenih oštećenja bio prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao skriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

Nema dvojbe da ovako vrijedan nalaz valja osigurati dok se ne stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedna muzejskog primjerka.

Osnovni podaci o Ju 87R-2

  • Broj članova posade: 2
  • Motor: Jumo 211D, nazivne snage 950 k.s., u polijetanju 1.200 k.s.
  • Raspon krila. 13,8 m
  • Duljina: 11,1 m
  • Visina (na tlu): 4,01 m
  • Težina praznog aviona: 1.185 kg
  • Najveća poletna težina: 4.390 kg
  • Najveća brzina u horiz. letu: 383 km/h
  • Brzina u obrušavanju na cilj: 650 km/h
  • Najveća visina leta: 8.100 m
  • Najveći dolet (bez tereta): 1.252 km
  • Podvjesni teret: 500 kg bombi ili 1 bomba od 250 kg + 2 potkrilna spremnika sa 600 l goriva
  • Streljačko naoružanje: 2 fiksne strojnice 7,9 mm MG17 u krilima, 1 pomična strojnica 7,9 mm MG15 u stražnjoj kabini

Igor Miholjek

Go to top