chapter08.jpg

Metal


Čelična kaciga predmet je iz fundusa Povijesnog odjela Gradskog muzeja u Varaždinu. Izrađena je u vrijeme perzijske dinastije Qajar (tzv. kolāhxud; 18./19. stoljeće). Riječ je o ukrasnom primjerku, što je vidljivo po dimenzijama, a primijenjene tehnike ukrašavanja, materijali i dekorativni elementi na kacigi pokazuju iznimne sposobnosti obrtnika. Takve kacige pojavljuju se od mongolske invazije u 13. stoljeću, a njihov je hemisferni oblik ostao isti i sljedećih stoljeća. Nalazimo ih u mnogobrojnim iranskim minijaturama 16. stoljeća.


zelenci_blog

Brončane pokretne skulpture mitskih ratnika više su od četiri stotine godina izbijale sate na dubrovačkome gradskom zvoniku, podignutom 1444/1445. Pretpostavlja se da su nastale oko 1478. godine, devetnaest godina prije izrade brončanih Mora koji i danas tuku ure na kuli Torre dell'Orologio u Veneciji.


apoksiomen_blog

Hrvatski Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, posebice vježbališta (gymnasion, palaistra). Kip je izronjen 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pokraj Lošinja. Nakon opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova koji su trajali punih šest godina predstavljen je javnosti na izložbi u Zagrebu 2006. godine.

Go to top