chapter05.jpg
molunat_naslov

Nakon što je 2012. godine pronalazak brončanog topa u sjevernoj uvali Molunta u Konavlima prijavio Zoran Delibašić iz ronilačkog kluba ZG-SUB iz Zagreba, Hrvatski je restauratorski zavod angažiran za provođenje istraživanja i vađenje topa iz mora.

molunat_intro_s

Tijekom studenoga i prosinca ove godine Igor Miholjek, voditelj zavodskoga Odjela za podvodnu arheologiju, i Igor Mihajlović, konzervator arheolog, na dubini od 22 metra i oko 150 metara od obale iz muljevitog su dna izvukli top dugačak 320 centimetra. Pomoću zračnih jastuka prenesen je te dizalicom izvučen na obalu. Logističku podršku pružili su im braniteljska udruga Alfa-patriot iz Molunta te tvrtka Eco-Mar iz Mokošice.

Fotoalbum

Na stražnjem dijelu topa dobro je očuvan natpis o ljevaču i godini lijevanja – izlio ga je 1758. godine poznati ljevač Giovanni Battista Cebrana II iz Torina. Kalibar topa je 12 centimetara, a pretpostavlja se da je težak oko 1600-1800 kilograma.

Iako su povijesne okolnosti koje top vežu s ovim lokalitetom za sada nejasne, može se pretpostaviti da je pripadao francuskom brodu te da je u moru završio 1806. godine, kada su se na tom području sukobljavale francuske i ruske flote.

Sredstva za istraživanje i vađenje topa te njegovu restauraciju u Radionici za metal Dubrovačkih muzeja osiguralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Go to top