chapter08.jpg

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom i njihovom angažmanu u pronalaženju odgovarajućeg prostora za rad na tapiseriji , Hrvatski restauratorski zavod nesmetano već godinu dana provodi konzervatorsko-restauratorske radove u prostoru bivše Spomen sobe blaženog Alojzija Stepinca.

Tapiserija „Srpanj-kolovoz“, dimenzija 342 × 307 cm, pripada izuzetno vrijednom ciklusu ,,Mjeseci u godini˝ otkanom 1710. godine u radionici Charlesa Mittéa, dvorskog tkalca vojvode iz Lorrainea. Sastojao se od šest parova mjeseci, od kojih nedostaje par „Svibanj-lipanj“, a pretpostavlja se da je propao u razornome potresu 1880. godine. Nakon ženidbe Franje III od Lorraine budućom caricom Marijom Terezijom tapiserije su preseljene u Beč. U Zagrebačku nadbiskupiju stižu sredinom 18. stoljeća kao dar carice Marije Terezije biskupu Franji Thausszyju (1751.-1769.), koji je uživao veliki ugled na dvoru i koji je caricu znatno potpomogao u vođenju Sedmogodišnjega rata.

Djelatnici Hrvatskoga restauratorskog zavoda, ponajprije Odjela za tekstil, papir i kožu, započeli su 2015. godine istraživanja i konzervatorsko-restauratorske radove na tapiseriji koja je dotada bila izložena na zidu blagovaonice Nadbiskupskog dvora. Tapiserija je tijekom vremena pretrpjela različita oštećenja – u vidu rupa, istrošenosti pređe potke i osnove, a u prethodnim su popravcima procjepi šivani grubim koncem. Izvorno obojenje pređe je izblijedjelo, a po površini tapiserije zatečene su brojne mrlje. Najveća mehanička oštećenja nalazila su se na svilenoj pređi potke podloge motiva.

Fotoalbum

Radovi su započeli podlaganjem cijele površine pamučnom tkaninom, a zatim je tapiserija postavljena na okvir za restauriranje. Minucioznim su radom pamučnim koncima zatvorena sva oštećenja. Ogoljene i istrošene niti osnove pričvršćene su na podložnu tkaninu, a veća su oštećenja (rupe) dodatno podložena toniranom pamučnom tkaninom.

Konzervatorsko-restauratorski radovi zatvaranja oštećenja šivanjem u završnoj su fazi. Tapiserija je sada skinuta s okvira za restauriranje kako bi se nastavili radovi zatvaranja oštećenja na rubovima.

Rubni dijelovi tapiserije otkani u trakama plave nijanse pretrpjeli su znatna oštećenja radi višekratnog neprimjerenog vješanja. Nastale poderotine, rupe i istegnuća u tkanju dodatno su podložene nijansiranom pamučnom tkaninom i u tijeku je postupak zatvaranja tih oštećenja na ravnoj podlozi stola.

Nakon završetka radova na tapiseriji uslijedit će zatvaranje oštećenja podstave koja je već prošla postupak suhog i mokrog čišćenja. Konzervirana podstavna tkanina bit će pričvršćena sa stražnje strane sistemom kosog rastera, a zatim slijedi priprema tapiserije za pričvršćivanje na podokvir. Pretpostavljenom dinamikom završetak cjelokupnih konzervatorsko-restauratorskih radova planiran je do polovine 2017. godine. Tapiserija „Srpanj-kolovoz“ bit će nakon svih potrebnih zahvata vraćena na zid blagovaonice Nadbiskupskog dvora.

Branka Regović, voditeljica radova na tapiseriji

Povezani članak: Ciklus tapiserija »Mjeseci u godini« iz Zagrebačke nadbiskupije

Go to top