chapter05.jpg

Tulsamerican, legendarni bombarder iz II. svjetskog rata

liberator_naslov

Istraživanja provedena u Odjelu za podvodnu arheologiju HRZ-a otkrila su da je olupina zrakoplova pronađena u Viškom podmorju ostatak legendarnog američkog bombardera iz Drugog svjetskog rata, znanog kao Tulsamerican.

»Tulsamerican«, legendarni bombarder iz II. svjetskog rata

Nedaleko od otoka Visa početkom 2010. godine na dubini od 41 m pronađeni su ostaci potopljenog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata. Uz podatke iz američkih arhiva o 15 srušenih zrakoplova u blizini Visa, lokacija otkrića ne iznenađuje jer je otok bio, kao jedna od savezničkih zračnih luka, važna stanica za punjenje goriva ili privremeno spuštanje oštećenih bombardera na povratku sa zadataka. Ovaj teški bombarder B-24 Liberator, raspona krila od 33 m i dužine trupa od 20 m te naoružan s deset M2 Browning strojnica kalibra 12,7, drugi je do sada zrakoplov pronađen u podmorju Visa. Prednji dio trupa i krila s motorima sačuvani su, dok je rep nađen odvojen od ostatka zrakoplova.

Fotoalbum

Istraživačka ekipa Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, zajedno s vanjskim suradnicima, imala je i ranije određene indicije, temeljene na povijesnim podatcima o zrakoplovu, koje su ukazivale da bi se moglo raditi o posebnom nalazu – posljednjem proizvedenom Liberatoru u Douglasovoj tvornici u gradu Tulsa u saveznoj državi Oklahoma od ukupno 18 tisuća takvih, zbog čega je i dobio nadimak Tulsamerican.

Nakon što je pronađena i očišćena identifikacijska pločica, pretpostavke su se pokazale točnima: pronađen je upravo Tulsamerican, zrakoplov B-24 J serijskog broja 42-51430 koji je još za života bio slavan i medijski praćen sve do svojeg pada u Jadransko more. Tulsamerican se nalazio u sastavu 765. eskadrile 461. bombarderske grupe, a poletio je na svoj posljednji zadatak u okupiranu Poljsku 17. prosinca 1944. godine.

Autori: Igor Miholjek, Vesna Zmaić
Kontakt: Igor Miholjek, konzervator arheolog

Go to top