chapter08.jpg

Konzorcij sedam institucija, uz potporu pridruženih partnera i vanjskih stručnjaka, razvio je unutar dvije godine u sklopu EU projekta bogato ilustriran višejezični pojmovnik konzervatorskoga i restauratorskoga nazivlja zidnoga slikarstva i arhitektonskih površina, nazvan EwaGlos. Pojmovnik je objavljen u listopadu 2015.

Konzorcij je sada objavio online anketu na sedam jezika, uključujući i hrvatski, kako bi prikupili povratne informacije i komentare. Cilj ankete je uključiti više stručnjaka u raspravu o definicijama pojmova te zajedno razviti drugo poboljšano izdanje pojmovnika.

Anketa omogućuje ispitaniku da predloži izmjene i dodatke, odnosno da navede koji sadržaj bi promijenio, koji pojmovi, slike ili jezici nedostaju, koristi li se kazalom pojmova i je li korištena metodologija razumljiva. Osobni podaci služe kao pokazatelj obrazovanja i iskustva ispitanika.

Pozivamo i vas da ispunite anketu. Trebat će vam otprilike 15 minuta da odgovorite na sva pitanja. Anketa se nalazi na mrežnim stranicama projekta EwaGlos. Pojmovnik u PDF formatu također možete preuzeti na mrežnim stranicama projekta.

Partneri na projektu bili su:

  • DE - HAWK Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst Hildesheim
  • Hornemann Institut (Vodeći partner)
  • S – Universidad Politecnica de Valencia (UPV)
  • FR – Centre Interdisciplinaire de Conservation et Restauration du Patrimoine
  • HR – Hrvatski restauratorski zavod
  • MT – University of Malta
  • RO – Art and Design University Cluj-Napoca
  • TR – Karabük Üniversitesi

I druge su institucije bile uključene: Udruženje konzervatora-restauratora iz Bugarske, Landesamt für Denkmalpflege im Regierungspräsidium Stuttgart, Akademie der Bildenden Künste Stuttgart, stručnjaci iz Poljske, Rumunjske i Europskog odbora za standardizaciju (CEN).

U diseminaciju rezultata projekta uključena su i mnoga međunarodna udruženja: ECCO, ICCROM, ICOMOS (Working Group Conservation of Wall Painting and architectural surface), IIC i WTA.

Više podataka o projektu i sudionicima možete pronaći ovdje.

Go to top