chapter04.jpg

Claustra – Kameni branici Rimskoga Carstva

Trajanje projekta: 1. siječanj 2014. – 17. rujna 2015.

Opći cilj projekta: Revitalizacija kasnoantičkog obrambenog zida Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije

Vrijednost projekta: 604.200,48 €

Projekt provode: Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Narodni muzej Slovenije, Udruga Žmergo, Opatija, Primorsko-goranska županija

Financijska podrška:EU Fond za regionalni razvoj (IPA) -Operativni program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013. (85%)


Bliži se kraj projekta Claustra  – Kameni branici Rimskog Carstva i vrijeme je za pregled ostvarenih rezultata. Sufinanciran iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA), petnaestomjesečni projekt započeo je u proljeće 2014. godine s ciljem revitalizacije povijesnog rimskog limesa Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije.


Želite li obrambeni sustav claustra Alpium Iuliarum upoznati na drugačiji, zabavan način? Možda u stripu? U tom slučaju sigurno će vas razveseliti nove mrežne stranice projekta Claustra Alpium Iuliarum – www.claustra.org/hr.


Prezentacija rezultata skoro završenog projekta Kameni branici rimskog carstva – Claustra i otvorenje putujuće izložbe Claustra Alpium Iuliarum – skrivena ostavština starih Rimljana održani su u Narodnome muzeju Slovenije – Metelkova u četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Više pročitajte ovdje.


U sklopu projekta Kameni branici Rimskog Carstva – Claustra snima se dokumentarni film o kasnorimskom obrambenom sustavu claustra Alpium Iuliarum.


Izložba će biti otvorena u srijedu, 22. srpnja 2015. godine s početkom u 20 sati u Villi Angiolini u Opatiji. Digitalnim rekonstrukcijama, zemljovidima i ilustracijama autori izložbe Jure Kusetič i Tina Lah prenose priču o kasnorimskom obrambenom sustavu claustra Alpium Iuliarum, najvećem građevinskom i vojno-obrambenom sustavu kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Sustav je izgrađen u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.


Pozivamo Vas na otvorenje izložbe „Claustra“ koje će se održati u srijedu, 1. srpnja 2015. godine u Rijeci, u Galeriji Principij, s početkom u 20 sati.


Partneri na projektu Claustra organizirali su manifestaciju Rimski dan, održanu po prvi put u Rijeci 6. lipnja 2015. Gradom su šetali legionari, trgovalo se robovima, borili su se rimski vojnici, klesari su klesali, kovači kovali, oživjela je starorimska tržnica, dame su uživale pijući vino s medom i uljepšavajući se novim „rimskim“ frizurama, a djeca su igrala igre kojima su se zabavljali najmlađi prije tisuću i šesto godina.


Između 228 prijavljenih projekata odobreno ih je 39, među kojima i projekt u kojem sudjeluje Hrvatski restauratorski zavod. Projekt pod vodstvom Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije kojem je cilj revitalizacija povijesnog rimskog limesa Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije trajat će 15 mjeseci. Potpisivanje ugovora predviđeno je za ožujak 2014. a ukupna je vrijednost projekta 604.200 €.

Go to top