chapter03.jpg

Početkom rujna 2015. u Zagrebu će se održati promocija rječnika Ewaglos – European Illustrated Glossary of Conservation Terms for Wall Painting and Architectural Surfaces. Tim se povodom na mrežnim stranicama HRZ-a pokreće beta verzija ilustriranog rječnika na hrvatskom i engleskom jeziku s najčešćim pojmovima koji se rabe u konzerviranju i restauriranju zidnih slika i arhitektonskih površina.

Namjera nam je stvoriti široku bazu kvalitetnih fotografija koje će ilustrirati pojedine pojmove. Možda će isti projekt započeti i druge europske zemlje, čime bi se stvorio prostor za umrežavanje u zajedničku europsku bazu ilustriranih pojmova s jedinstvenim nazivljem. U beta verziji ovog projekta zasad su  ilustrirana samo četiri pojma: impasto, koso svijetlo, reljef i soli.

Pozivamo sve hrvatske restauratore i konzervatore koji su na svojim radilištima fotografirali detalje koji mogu poslužiti za ilustraciju nekog pojma u rječniku da svoje snimke dostave Kristini Gavrilica ili Ivanu Srši (duža stranica veličine 1200 px pri razlučivosti od 300 dpi).

Molimo da uza svaku fotografiju bude navedeno ime objekta i mjesto na kojemu se nalazi, vrijeme njegova nastanka, vrijeme kada je fotografija snimljena te ime njezina autora. (Npr. "Crkva sv. Krševana, Zadar (Hrvatska), 12. st., fotografirao: 2014, Ivan Srša".)

Go to top