chapter09.jpg

Bliži se kraj projekta Claustra  – Kameni branici Rimskog Carstva i vrijeme je za pregled ostvarenih rezultata. Sufinanciran iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA), petnaestomjesečni projekt započeo je u proljeće 2014. godine s ciljem revitalizacije povijesnog rimskog limesa Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije.

Partneri projekta – Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije), Hrvatski restauratorski zavod, Narodni muzej Slovenije, Udruga Žmergo iz Opatije i Primorsko-goranska županija – s ponosom predstavljaju postignute rezultate.

Objavljen je Vodič za kasnorimski obrambeni sustav, koji predstavlja osamnaest lokacija gdje se nalazi sustav claustra Alpium Iuliarum te nudi zanimljive savjete za izlet i druge informacije.

U više hrvatskih gradova predstavljena je putujuća izložbu Claustra – skrivena ostavština starih Rimljana o povijesti sustava, njegovoj namjeni i lokacijama te podučava o rimskoj vojsci i pronalascima u sklopu sustava. Izložba je trenutno postavljena u Narodnom muzeju Slovenije – Metelkova.

Priča o sustavu, u obliku stripa, može se na kratak i opušten način vidjeti na internetskoj stranici projekta. Radoznali mogu pročitati više o povijesti i vojsci preuzimanjem knjige ili pregledom videosnimaka. Na stranicama nalazi se također galerija fotografija te interaktivni zemljovid.

Snimljen je dokumentarni film o sustavu claustra Alpium Iuliarum i dostupan u duljoj i kraćoj verziji (20 i 8 min.). Ovaj poučan i zanimljiv dokumentarni film na specifičan način prikazuje priču o kasnorimskom obrambenom sustavu.

U vrijeme trajanja projekta provedena su arheološka istraživanja. Izvedena su snimanja LIDAR, terenski pregledi, iskopavanja i geofizikalna mjerenja, a rezultati istraživanja prikazani su digitalnim 3D-rekonstrukcijama napravljenima u sklopu projekta. Rekonstrukcije se također nalaze na mrežnim stranicama projekta.

Za vrijeme projekta održane su raznovrsne radionice i edukacije, čija je namjera bila  upoznati javnost s tim važnom kulturnim dobrom i njezinim upravljanjem.

Projekt Kameni branici Rimskog Carstva – Claustra u cijelosti je predstavljen 27. kolovoza 2015 u Narodnom muzeju Slovenije – Metelkova.

Go to top