Novosti i obavijesti

— Portal 2/2011.

Ivan Srša, Hrvatski restauratorski zavod

Izvorni znanstveni rad

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 103–119

Sažetak

S tehnološkoga gledišta dosadašnja su hrvatska iskustva s restauriranjem obojenih i/ili oslikanih povijesnih žbuka najblaže rečeno negativna. Prelaskom s vapnene na rad s produžnom žbukom na povijesnim se građevinama ubrzalo propadanje njezinih izvornih ostataka, nakon čega je s vremenom smisao njihova daljnjeg čuvanja zamijenjen faksimilskim rješenjima, isprva izvedenima na produžnoj, a u posljednje doba ponajviše na industrijskoj žbuci i s njome tehnološki usklađenim bojama. Zabrinjavajući podatci o broju pročelja s kojih je u proteklih pola stoljeća izvorna obojena i/ili oslikana žbuka u cijelosti otučena i zamijenjena produžnom ili sveprisutnom industrijskom žbukom, upućuju na zaključak da bi, ne stane li se u Hrvatskoj odmah tomu na kraj, u iduća dva do tri desetljeća pročelja povijesnih građevina mogla u potpunosti ostati bez oslikanih izvornih žbuka. Stoga je opravdano zapitati se nije li za opstojnost povijesnih žbukanih i bojenih slojeva na pročeljima, umjesto njihova trajnog izlaganja, možda ipak bolje ponovnim prežbukavanjem i prebojavanjem izvorniku istovjetnim materijalima skloniti ih pod slojem unaprijed „žrtvovane žbuke i boje“? Njihovim sklanjanjem pod novim žbukanim i/ili bojenim slojem, bilo samo izvornoga bilo više naknadnih povijesnih slojeva, spriječilo bi se njihovo propadanje uzrokovano izravnim izlaganjem atmosferilijama ili unošenjem neodgovarajućih industrijskih proizvoda za njihovu „zaštitu“. Na takvom se, zamjenskome novom sloju, koji se periodično može mijenjati s istodobnim provođenjem kontrole stanja povijesnih slojeva, mogu replicirati ona povijesna oslikavanja za koja se prethodnom kritičkom interpretacijom utvrdi opravdanost njihove prezentacije.

Ključne riječi:

povijesne žbuke, oslikana pročelja, freske, restauriranje u Hrvatskoj

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja održat će se u Zagrebu 14. svibnja 2024. godine.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top