Novosti i obavijesti

Portal 10/2019.

Viki Jakaša Borić, Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Zagrebu
Biserka Dumbović Bilušić, Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Rijeci

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17018/portal.2019.7

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 131–143

Sažetak

Članak donosi prikaz transformacija hotelskog kompleksa Neptun na Brijunu Velom, građenog prema projektima bečkog arhitekta Eduarda Kramera od 1910. do 1912. godine.1 Na temelju Kramerovih projekata, povijesne fotodokumentacije i analize postojećeg stanja, hotelski se kompleks razmatra u kontekstu onodobne hotelske izgradnje na području Kvarnera, koja početkom 20. stoljeća s razvojem turizma doživljava preobrazbu. Riječ je prije svega o napuštanju zatvorenog historicističkog koncepta u korist razvedenijeg tlocrta i lođama rastvorenih pročelja, kao i bogatije ponude društveno-kulturnih i rekreacijskih sadržaja, što je podrazumijevalo uvođenje javnih prostora kao što su kinodvorana, plesna dvorana, dvorana za slušanje glazbe, prostor za društvene igre, zimski bazen i sl. Istovremeno secesijski vokabular uz natruhe moderne dobiva primat u odnosu na prethodno dominantni neostilski izričaj. Kompleks je, međutim, znatno izmijenjen nizom intervencija nakon Drugog svjetskog rata, a posebno je zanimljiv zahvat koji se izvodi prema projektu slovenskog arhitekta Vinka Glanza na najvećoj zgradi kompleksa – Neptunu III. Naime, u povodu planiranog sastanka predstavnika nesvrstanih zemalja 1956. na Brijunu Velom, Glanz dobiva zadatak od Vlade SFRJ da kompleks hotela Neptun, koji predstavlja vrata otoka, preoblikuje u skladu s političkim aspiracijama ondašnje Jugoslavije. Radom su predstavljeni dosad neobjavljeni nacrti Vinka Glanza za pregradnju Neptuna III, kao i idejno rješenje za preoblikovanje cijeloga kompleksa. Osim Glanzovih intervencija, utvrđene su sve kasnije važnije promjene, poput pregradnje bazenske zgrade i zgrade Neptuna II. Ti su zahvati pridonijeli potpunoj diferencijaciji dijelova prvotno homogene cjeline, što otvara brojna pitanja u vezi s budućom obnovom i prezentacijom kompleksa.

Ključne riječi:

Paul Kupelwieser, Eduard Kramer, Brijun Veli, hotelski kompleks Neptun, historicizam, secesija, moderna, Vinko Glanz

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja održat će se u Zagrebu 14. svibnja 2024. godine.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top