Novosti i obavijesti

Portal 10/2019.

Darka Bilić, Institut za povijest umjetnosti, Centar Cvito Fisković
Krasanka Majer Jurišić, Hrvatski restauratorski zavod, Odsjek za konzervatorsku dokumentaciju nepokretne baštine
Josip Pavić, Tvrđava kulture Šibenik

Izvorni znanstveni rad
https://doi.org/10.17018/portal.2019.2

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 27–45

Sažetak

Da bi osigurala vojnu i političku prevlast u gradovima u kojima je pri preuzimanju vlasti naišla na otpor, Mletačka Republika je početkom 15. stoljeća užurbano pristupila obnovi postojećih utvrda i izgradnji novih. U Šibeniku je svoju posadu smjestila u srednjovjekovnom gradskom kaštelu iznad grada te ga povezala s obalom šibenskog zaljeva utvrđenim prolazom, „putom spasa“, planirajući njime dopremiti pojačanja u slučaju opsade kaštela ili ga iskoristiti za povlačenje posade u slučaju njegova pada u neprijateljske ruke. Put spasa sagrađen je u formi dvostrukog bedema. Imao je kulu na ulazu i još jednu koja je prolaz dijelila na dva dijela. Premda nikad nije poslužio svrsi za koju je bio izgrađen, komunikacija kroz dvostruki bedem mogla se uspostavljati na dvije razine: stubama i rampama postavljenim na tlu i preko šetnica pri vrhu dvaju paralelnih zidnih plašteva. Prema do sada dostupnim podacima proizlazi da je šibenski put spasa jedinstvena pojava u dalmatinskoj vojnoj arhitekturi, a među nadasve rijetko sačuvanim primjerima na teritoriju Mletačke Republike ističe se svojom monumentalnošću, jasnoćom forme i prepoznatljivošću u gotovo svim elementima.

Ključne riječi:

put spasa, strada del soccorso, vojna arhitektura, 15. stoljeće, Mletačka Republika, dvostruki bedem

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja održat će se u Zagrebu 14. svibnja 2024. godine.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top