Novosti i obavijesti

— Portal 1/2010.

Josip Višnjić, Hrvatski restauratorski zavod
Luka Bekić
, Hrvatski restauratorski zavod
Ivica Pleština
, Hrvatski restauratorski zavod

Izvorni znanstvenii rad

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 229–260

Sažetak

2008. godine provedena su probna arheološka sondiranja na prostoru uvale Marić kod Barbarige kojima je bio obuhvaćen prostor sjeverno i zapadno od otprije poznatog ali neistraženog kompleksa antičke uljare. Istraživanja su provedena da bi se prikupili podaci kojima bi se dobio odgovor o eventualnom postojanju arhitektonskih ili drugih arheoloških nalaza na području koje je postojećim projektom bilo predviđeno za gradnju turističkih objekata. Pronađeni nalazi potvrđuju postojanje gospodarskog kompleksa koji je funkcionirao u klasičnom razdoblju rimskih rustičnih vila, no većina nalaza može se pripisati kasnoantičkom periodu kada je prostor kompleksa korišten u skladu s izmijenjenim ekonomskim i političkim prilikama.

Ključne riječi:

Uvala Marić, kasna antika, keramika, amfore, vila rustica, suhozidovi

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja održat će se u Zagrebu 14. svibnja 2024. godine.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top