Novosti i obavijesti

— Portal 1/2010.

Vesna Šimičić, Hrvatski restauratorski zavod

Stručni rad

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 175–192

Sažetak

U tekstu autorica sažima složenu povijest glavnog oltara crkve Sv. Nikole u Jasenovcu koji je izvorno nastao 1714. godine za svetište crkve Sv. Križa u Sisku. Opis promjena u izgledu i ikonografiji ovog trokatnog baroknog oltara nadopunjen je arhivskim podacima iz Protokola kanonskih vizitacija arhiđakonata Gora i arhiđakonata Dubica. Jednako složena povijest konzervatorskih i restauratorskih radova, koji započinju 1968. godine a s većim i manjim prekidima traju do danas, iznesena je kronološki sažimajući i sve metodološke promjene u restauratorskom pristupu i praksi.

Ključne riječi:

oltar sv. Križa, Sisak, oltar sv. Nikole, crkva sv. Nikole, Jasenovac, pavlinska radionica, Tomo Jurjević (Tomas Jurievich), Pavao Belina (Paulus Bellina), konzervatorsko-restauratorski radovi

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top