Novosti i obavijesti

— Portal 1/2010.

Višnja Bralić, Hrvatski restauratorski zavod
Pavao Lerotić
, Hrvatski restauratorski zavod

Izvorni znanstveni rad

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 161–174

Sažetak

U tekstu se na primjeru slike Krist pada pod križem iz Strossmayerove galerije u Zagrebu i njezine povijesti od 1942. godine do danas, analizira odnos likovne valorizacije djela i brige za njegovu zaštitu i prezentaciju. Iz arhivske dokumentacije bilo je moguće rekonstruirati pristup i metode u restauriranju slikarstva iz pedesetih godina 20. stoljeća, ali i promišljanje temeljnih konzervatorsko-restauratorskih preokupacija: odnosa prema izvornom sloju i prethodnim intervencijama te određivanja primjerene razine rekonstrukcije. Uz cjelovit pregled dosadašnjih atribucija, donose se i nova zapažanja o slici i njezinu autoru Francescu Cappelli u kontekstu odnosa Federica Benkovića, Giambattiste Piazzette i Giambattiste Tiepola u venecijanskom slikarstvu 18. stoljeća.

Ključne riječi:

Federico Benković, Giambattista Tiepolo, Francesco Capella, Strossmayerova galerija HAZU-a, Restauratorski zavod Instituta za likovnu umjetnost JAZU-a, konzervatorsko-restauratorski radovi, Vida Hudoklin, Zvonimir Wyroubal

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok održat će se u Zagrebu 21. travnja 2023. Ispit će se održati u prostorima HRZ-a, Nike Grškovića 23, Zagreb, s početkom u 9 sati.

Izabrane teme

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima19. 6. 2019.

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji19. 12. 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Palača Sorkočević (Biskupska palača) u Dubrovniku – prilog uz svečano otvorenje4. 7. 2018.

Nekadašnja palača obitelji Sorkočević, a sadašnja Biskupska palača, nalazi se u jugoistočnom dijelu Dubrovnika, u četvrti Pustijerna. Smještena je sučelice katedrali, posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije u nebo. U razmjerima cijeloga grada palača je bila najveći privatni stambeni objekt, a kad je u 19. stoljeću prešla u posjed dubrovačkih biskupa, pridonijela je isticanju crkvenog središta u gradskom prostoru.

Go to top