Novosti i obavijesti

— Portal 1/2010.

Ana Rušin Bulić, Hrvatski restauratorski zavod

Stručni rad

Puni tekst: hrvatski, engleski sažetak, PDF
Str.: 99–107

Sažetak

Slika Sacra Conversazione Bernardina Licinija iz crkve Sv. Franje Asiškog u Krku izrađena je tehnikom masne tempere na dasci. Velike dimenzije slike u kombinaciji sa smještajem na visini uz teška oštećenja nosioca i slikanih slojeva, zahtijevala su izvođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživanja in situ. Tom je prilikom prvi put u Hrvatskoj izvan radionice, na terenu, primijenjena vizualizacija oltarne pale velikog formata računalnom radiografijom. Omogućila je uvid u stanje nosioca i slikanih slojeva, smanjila rizik demontaže i transporta te usmjerila daljnje konzervatorsko-restauratorske radove.

Ključne riječi:

Sacra Conversazione, Bernardino Licinio, crkva Sv. Franje Asiškog, Krk, računalna radiografija, konzervatorsko-restauratorska istraživanja

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok održat će se u Zagrebu 21. travnja 2023. Ispit će se održati u prostorima HRZ-a, Nike Grškovića 23, Zagreb, s početkom u 9 sati.

Izabrane teme

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima19. 6. 2019.

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji19. 12. 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Palača Sorkočević (Biskupska palača) u Dubrovniku – prilog uz svečano otvorenje4. 7. 2018.

Nekadašnja palača obitelji Sorkočević, a sadašnja Biskupska palača, nalazi se u jugoistočnom dijelu Dubrovnika, u četvrti Pustijerna. Smještena je sučelice katedrali, posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije u nebo. U razmjerima cijeloga grada palača je bila najveći privatni stambeni objekt, a kad je u 19. stoljeću prešla u posjed dubrovačkih biskupa, pridonijela je isticanju crkvenog središta u gradskom prostoru.

Go to top