Novosti i obavijesti

Portal 11/2020.

Ivana Čapeta Rakić, Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest umjetnosti
Ružica Gabelica,  Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Splitu

Pregledni rad / Scientific review
DOI: https://doi.org/10.17018/portal.2020.9

Puni tekst: PDF
Str.: 151–171

Sažetak

Dokumentiranje pokretne baštine fotografijom (u svijetu, ali i u Dalmaciji) od početka je imalo različite ciljeve. Neke od najranijih snimki pokretne baštine čine dio fotomonografija, odnosno albuma koji su se darivali istaknutim povijesnim ličnostima ili su služili u komercijalne svrhe. Kao potpora i podloga znanstvenom vrednovanju kulturnih dobara i njihovu objavljivanju u stručnoj i znanstvenoj literaturi, fotografija je u drugoj polovici 19. stoljeća zamijenila grafičke tehnike koje su dotad služile toj svrsi. Ubrzo se fotografija počela koristiti kao dokument bilježenja stanja kulturnog dobra prije i nakon konzervatorsko-restauratorskog zahvata te pri inventarizaciji kulturnoga dobra. Postojale su i druge pobude zbog kojih su se snimala djela umjetničke vrijednosti početkom 20. stoljeća. Među ostalim, tu su i one koje su bile u svezi s ilegalnim radnjama, poput prodaje (ili pokušaja prodaje) kulturnoga dobra u inozemstvo, slijedom čega je fotografija služila kao ilustracija u prodajnom katalogu. U ovom radu fokus je na istraživanju povijesti i razvoja fotografske dokumentacije kojom su zabilježena djela pokretne baštine u Splitu i Dalmaciji, primarno u svezi s njihovom zaštitom i očuvanjem. Rad je utemeljen na građi koja se čuva na Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu, pri čemu su konzultirane Inventarne knjige fotografija i Inventarne knjige negativa, iz kojih su podaci uspoređeni sa sačuvanim fotografijama iz tzv. stare fototeke te s arhivskom korespondencijom. Slijedom istraživanja donose se primjeri najranijih fotografskih dokumentiranja pokretne baštine u Dalmaciji i imena osoba koje su sudjelovale u tim procesima, kao i u stvaranju fotografskog arhiva baštine u Splitu do sredine 20. stoljeća.

Časopis »Portal«

Časopis Portal

Godišnjak Hrvatskoga restauratorskog zavoda, časopis Portal, recenzirani je znanstveni časopis koji redovito izlazi od 2010. godine. Usmjeren na predstavljanje znanstvenih i stručnih članaka o istraživanjima, radovima, rezultatima, teorijskim promišljanjima i povijesnim prikazima, Portal svoje stranice pruža svima koji se stručnim doprinosima i novim znanstvenim spoznajama žele uključiti u promišljanje i afirmaciju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.

Stručni ispiti

Objavljen je proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja

Proljetni ispitni rok za polaganje stručnih ispita za stjecanje temeljnih stručnih zvanja održat će se u Zagrebu 14. svibnja 2024. godine.

Izabrane teme

Skup "Srednjovjekovna drvena korska sjedala istočne obale Jadrana – funkcija, obnova i prezentacija"

Hrvatski restauratorski zavod, Institut za povijest umjetnosti, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Icono-STALLA Misericordia International organiziraju međunarodni znanstveno-stručni skup o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana.

Predstavljena obnovljena Dvorana Ban Jelačić u Banskim dvorima

jelacic blog

Obnovljena Dvorana Ban Jelačić te monografija Banski dvori predstavljene su na konferenciji za medije u utorak, 18. lipnja 2019. godine u Banskim dvorima. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše.

Uručene Povelje Republike Hrvatske Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom restauratorskom zavodu te Posudionici i radionici narodnih nošnji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je restauratorima i konzervatorima Povelju Republike Hrvatske kao izraz priznanja i zahvalnosti za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

Go to top